Tipuri de vita de vie

Toamna semnifica recolta. Este o perioada in care gradina incepe incet sa adoarma si sa se pregateasca de anotimpul rece. Insa, acest sezon este si perioada de cules a vitei de vie. Acesta este unul dintre cei mai apreciati arbusti fructiferi din tara noastra, dar si din intreaga lume.

Consumati in stare proaspata, introdusi in deserturi, transformati in must sau vin, strugurii sunt una dintre cele mai versatile fructe pe care le puteti creste. Puteti de asemenea sa folositi si frunzele acestora pentru prepararea faimoaselor sarmalute in foi de vita.

Indiferent pentru ce anume doriti sa ii achizitionati, este important sa stiti cele trei tipuri principale in care acestia se clasifica:

Vita de vie de masa

Aceasta categorie este cea mai intalnita in gradinile oamenilor, putand fi consumate toamna in stare proaspata cu un gust excelent si cat mai ecologic posibil. Strugurii de masa sunt de 3 feluri negri, albi si roz.

Va voi prezenta cate un soi din fiecare pentru a va face o impresie asupra soiurilor atat cand vine vorba de gust cat si de parfum.

  • struguri de masa negri – una dintre cele mai intalnite soiuri este viata de vie Maxi Black loung. Are o forma oval alungita cu un gust dulceag si cu pulpa inchisa la culoare. Pretul pentru un butas la ghiveci este de 29 RON.
  • struguri de masa albi – vita de vie pret bun, soi alb fara samburi Thopmson seedless este perfecta pentru gradina pe care o aveti, acestia avand boabele mari cu o pulpa aurie. Sunt utilizati pentru consumul in stare proaspata, cat si pentru producerea stafidelor. Pretul pentru un astfel de butas in ghiveci este de 29 RON.
  • struguri de masa roz – vita de vie Lidia este recomandata atat consumului in stare proaspata, cat pot fi utilizati si in productia vinului.

Pretul unui butas in ghiveci este de 29 RON.

Toate soiurile de vita de vie in ghiveci pot fi plantate pe tot parcursul anului, exceptand atunci cand pamantul este inghetat. Este preferat sa o plantati seara ca sa nu fie coplesite de caldura excesiva de afara.

Vita de vie pentru vin

Daca v-ati dorit sa produceti propriul vin, acest lucru este posibil datorita varietatiilor mari de soiuri care se gasesc pe piata locala. Va puteti produce un vin personalizat, unic, amestecand cu grija si atentie cateva soiuri selecte. Si aici exista struguri negrii, roz si albi, acestia avand deseori dimensiunea boabelor mult mai mici decat in cazul celor de masa, dar ceva mai dulceci pentru ca vinul sa poata fermenta mai bine si sa aiba un gust deosebit.

Preturile incep de la 29 Ron pentru toate soiurile plantate in ghiveci.

Vita de vie ornamentala

Vita ornamentala este deosebita, putand imbraca frumos cladirile cat si terasele pentru a tine racoare vara. Are tendinte verzi cu galben si spre toamana se transforma toata in culoarea rosie. Este deosebita prin coloristica pe care o expune, putand transforma orice loc intr-unul de vis. Pretul pentru aceasta vita este de 69 RON.

Indiferent de tipul de vita pe care il considerati potrivit pentru dumneavoastra, veti avea cum sa o exploatati si cum sa ii descoperiti aromele, astfel veti putea produce vinuri si deserturi exeptionale, chiar din gradina pe care ati plantat-o singuri cu mainile dumneavoastra.

Previous post Diferența dintre plantele perene și bienale
Next post Valvulopatie sau Stenoza Valvulară: Tipuri, Simptome, Diagnostic, Cauze şi Tratament