Tu ce trebuie să știi despre sonda lambda

Buna funcționare a autoturismului tău joacă un rol esențial în modul în care ziua ta decurge, în special atunci când te bazezi pe mașină pentru a fi la timp la locul de muncă. Un element esențial este senzorul lambda, care mai poartă numele și de senzor de oxigen și care, la rândul lui, reușește să întreprindă un rol important în ceea ce privește mașina ta. Din punct de vedere tehnic, acesta este o sondă mică localizată pe evacuarea mașinii, mai precis între galeria de evacuare și catalizator. Pentru prima oară, sonda lamba a fost dezvoltată de către compania Volvo în anii 1970. Pentru a veni în ajutorul tău și a te ajuta să înțelegi mai mult despre sonda lambda, am pregătit pentru tine informațiile pe parcursul următoarelor rânduri!

  1. La ce este utilizată sonda lambda?

În zilele noastre, sonda lambda reușește să regleze cantitate de combustibil care este trimisă direct către motorul, folosind optimizarea amestecului de aer și combustibil. La rândul său, acest lucru va genera ca motorul să reușească să funcționeze corespunzător. Astfel, sunt influențate și emisiile de gaze nocive, ținând cont de faptul că întocmai convertorul catalitic este cel care funcționează corect.

Senzorul lambda este cel care asigură faptul că mașina ta se află în normele europene cu privire la poluarea și emisiile de CO2.

  1. Cum funcționează sonda lambda?

Întrucât senzorul lambda este poziționat înaintea convertorului catalitic, acesta reușește să facă măsurătorile necesare în ceea ce privește cantitatea de aer și cea de combustibil existentă în hidrocarburile nearse după ardere. Utilizând această metodă, unitatea electronică de control a autoturismului se bucură de faptul că datele corecte despre emisii ajung la ea, astfel că reușește să elibereze cantitatea exactă de gaz necesară. În acest fel, emisiile poluante ajung să fie reduse în mod corespunzător.

Poza sondei lambda este luată de pe autodoc24.ro

  1. Care sunt simptomele unui senzor lambda defect?

În anumite situații, senzorul lambda se poate confrunta cu defecțiuni datorate diverselor probleme, precum:

  • Mașina generează un consum neobișnuit de mare de combustibil;
  • Motorul are o putere redusă în timpul accelerării;
  • Emisiile de gaze toxice sunt crescute;
  • Indicatorul de avertizare aferent motorului este afișat pe tabloul de bord.

  1. Cum îmi dau seama că senzorul lambda trebuie să fie înlocuit?

În general, durata de viață a unui senzor lambda este de aproximativ 93.000 de mile parcurse de autoturism. Cu toate acestea, perioada ar putea fi mai scurtă, luând în considerare diverși factori care pot să influențeze acest rezultat. În principal, acest lucru poate fi influențat de anomaliile provenite de la motor. În același timp, scurgerile de la evacuare pot avea un impact direct asupra sondei.

Atunci când observi oricare dintre semnele menționate mai sus, este recomandat să iei legătura cu un specialist în domeniu care poate să deruleze verificările necesare, pentru a confirma dacă defecțiunea este cauzată de senzorul lambda.

Previous post <strong><em>Monacolina K </em></strong><strong><em>în exces – riscuri pentru sănătate</em></strong>
Next post 5 criterii de care să ții cont în alegerea școlii de șoferi