Utilaje și mașini de îndoit țevi – alegerea ideală pentru o paletă largă de domenii de activitate industriale

Procesele tehnologice de îndoire a țevilor sunt vitale în multe domenii ale industriei, cum ar fi sectoarele petrolului și gazelor, industria aerospațială, industria energetică și cea a construcțiilor de mașini și utilaje, și în multe alte domenii. Procesul implică modelarea țevilor metalice în forme curbe, realizarea de unghiuri și coturi ale țevilor necesare pentru diverse aplicații. 

Importanța mașinilor de îndoit țevi în aceste industrii nu poate fi subliniată destul, deoarece aceste utilaje, așa cum este cazul mașinilor de îndoit țevi de la Vigra, de exemplu, oferă precizie și acuratețe în producția de țevi curbe și unghiulare, precizie care nu ar putea fi obținută prin prelucrări manuale. 

Iată ceea ce trebuie să știți despre diferitele tipuri de mașini de îndoit țevi și aplicațiile acestora atunci când doriți să utilați atelierul sau chiar o secție a unei fabrici 

În ceea ce privește tipurile de mașini de îndoit țevi aceste utilaje se pot clasifica în mai multe categorii după modul de operare și după componentele folosite pentru operațiunea propriu-zisă de îndoire a țevilor.

  • Mașini de îndoit țevi cu mandrină sau cu dorn 

Mașinile de îndoit țevi cu mandrină sau dorn sunt utilizate pentru a produce coturi precise și de înaltă calitate. Acest tip de mașină folosește o componentă numită mandrină (dorn), care este o tijă flexibilă introdusă în interiorul țevii în timpul îndoirii. Mandrina sau dornul susține țeava din zona de interior a curburii, împiedicând-o să se deplaseze în timpul procesului de îndoire. Mașinile de îndoit cu dorn sunt utilizate în mod obișnuit în industrii precum cea aerospațială, unde precizia și acuratețea sunt cruciale.

  • Masina de indoit țevi cu role

Mașinile de îndoit țevi cu role sunt utilizate pentru a produce coturi cu rază mare la diverse tipuri de țevi. Acest tip de mașină folosește trei role, care sunt poziționate într-o formă triunghiulară. Țeava este plasată între role, iar acestea se mișcă simultan, aplicând presiune asupra țevii și îndoind-o. Mașinile de îndoit cu role sunt utilizate, în mod obișnuit, în industria auto pentru a produce, de exemplu, sisteme de evacuare și diverse componente ale șasiului.

  • Mașină de îndoit țevi prin compresie

Mașinile de îndoit țevi prin compresie folosesc un set de matrițe pentru a produce coturi țevilor drepte. Țeava este prinsă între matrițe și presiunea este aplicată în exteriorul zonei de îndoire a țevii, determinând-o să se îndoaie. Mașinile de îndoit prin compresie sunt utilizate, în mod obișnuit, în industria petrolului și gazelor pentru a produce conducte cu diverse coturi și trasee. Avantajul acestor tipuri de mașini este reducerea timpului de lucru, productivitatea unui astfel de utilaj fiind foarte ridicată.

În ceea ce privește diversele aplicații industriale ale mașinilor de îndoit țevi acestea sunt numeroase și acoperă, practic, cele mai importante domenii economice productive.

  • Industria auto

Utilizarea mașinilor de îndoit țevi permite o îndoire foarte precisă a diverselor profile de țeavă, operațiune crucială pentru realizarea unor componente ale ansamblului tehnic al diverselor vehicule. Așezarea perfectă a conductelor, unghiurile și razele obținute conform calculelor proiectantului, sunt importante într-un domeniu extrem de competitiv, iar toate aceste performanțe pot fi obținute exclusiv cu utilaje din gama mașinilor de îndoit țevi.

  • Industria extractivă și de prelucrare a hidrocarburilor 

Industria petrolului și a gazelor folosește mașini de îndoit țevi pentru a produce conducte care transportă țițeiul, gazele naturale și gaze de sondă sau alte substanțe la presiuni și temperaturi mari în domeniul rafinării și al petrochimiei. Conductele îndoite trebuie să fie puternice și durabile pentru a rezista la presiune înaltă și la mediile corozive din acest domeniu.

  • Industria aerospațială

Industria aerospațială necesită îndoirea precisă și conformă cu calculele din proiectare a țevilor pentru diverse aplicații, cum ar fi sisteme hidraulice, conducte de combustibil și cele folosite în cadrul sistemelor de aer condiționat. Mașinile de îndoit țevi sunt folosite pentru a produce componente de înaltă calitate și fiabilitate pentru acest domeniu industrial de mare precizie.

  • Industria energetică

Industria energetică folosește mașini de îndoit țevi pentru a produce componente pentru centralele electrice, cum ar fi turbinele cu abur și cu gaz. Țevile trebuie îndoite precis pentru a asigura funcționarea eficientă a acestor componente majore implicate în producerea energiei electrice.

Mașinile de îndoit țevi joacă deci un rol crucial în majoritatea domeniilor industriale. Aceste utilaje oferă precizie și acuratețe în producția de țevi rotunde sau rectangulare necesare pentru performanța și fiabilitatea diferitelor componente, instalații și ansambluri tehnice. Utilizarea mașinilor de îndoit țevi a revoluționat procesul de lucru în aceste industrii, permițând o producție mai rapidă și mai eficientă a acestor componente la cele mai înalte standarde.

Sursa foto: Pixabay.com

Previous post Ai un prieten care tocmai s-a mutat? Uite 5 idei de cadou de casa noua pe care sa-l oferi cuiva drag
Next post 5 lucruri de care ai nevoie într-o bucătărie în 2023