De fiecare dată când îți propui să te deplasezi cu mașina pe o distanță mai lungă, stă în responsabilitatea ta să te asiguri că toate aspectele aferente autoturismului tău sunt într-o stare bună de funcționare. În caz contrar, anumite probleme își pot face apariția și îți pot afecta călătoria, în nenumărate moduri. Din punct de vedere tehnic, bujiile incandescente reprezintă o parte esențială din buna funcționare a autoturismului, întrucât îndeplinesc un rol esențial. Cu scopul de a veni în ajutorul tău și de a-ți oferi o privire de ansamblu, în rândurile următoare vei descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre bujiile incandescente!
- Ce sunt bujiile incandescente?
În momentul pornirii, motoarele de tip diesel primesc un ajutor din partea bujiilor incandescente. Acestea sunt folosite în procesul de preîncălzire, întrucât sunt alimentate cu curent electric și degajă căldură direct în camera de ardere. Astfel, carburantul se aprinde foarte ușor și ajută la deplasarea mașinii.
În același timp, bujiile incandescente ies în evidență datorită faptului că reușesc să atingă temperaturi foarte ridicate, într-o perioadă scurtă. Spre exemplu, fiecare bujie incandescentă necesită cel mult patru secunde pentru a atinge o temperatură de până la 850 grade Celsius.
Fotografiile bujiilor incandescente sunt luate din autopieseonline24.ro
- Cum sunt activate bujiile incandescente?
În ceea ce privește procesul de activare aferent bujiilor incandescente, vorbim despre două faze:
- Prima fază – pornirea motorului, moment în care bujiile sunt încălzite în cel mai scurt timp, astfel încât combustibilul să poată fi aprins rapid;
- A doua fază – este cunoscută ca și funcționarea „la rece”, ceea ce se traduce prin perioada ulterioară porniri motorului. În acest moment, bujiile funcționează o perioadă limitată, astfel încât să reducă din zgomotul generat și din emisiile de fum aferente motorului.
Limita maximă de timp pe care bujiile o pot atinge de la începutul și până la finalul activităților este de 180 de secunde.
- Care sunt părțile componente ale bujiilor incandescente?
Atunci când vorbim despre componența bujiilor incandescente, ne referim la rezistența electrică și tubul incandescent. Din structura bujiilor fac parte și cele două rezistoare, dintre care unul este localizat în partea superioară și ajunge să aibă o perioadă foarte scurtă de încălzire, în care să concentreze căldura degajată. De asemenea, bujiile incandescente sunt activate sau dezactivate direct de către calculatorul de injecție, în mod automat. La rândul lui, acesta transmite comenzi direct către sistemul de control al bujiilor, care reușește să pornească sau să oprească circuitul de alimentare.
Având la dispoziție toate aceste informații, vei înțelege mult mai bine cum funcționează bujiile incandescente și de ce rolul acestora în buna funcționalitate a mașinii tale este iminentă. De acum, vei putea avea posibilitatea să te bucuri de autoturismul tău în cel mai scurt timp!