Cele mai intalnite mituri despre kinetoterapie – iata ce trebuie sa stii!

Kinetoterapia, desi un tip de terapie destul de popular (atat national, cat si international), este inconjurata de numeroase mituri si preconceptii. Acestea nu sunt, desigur, periculoase – dar ar putea duce la evitarea unui tratament corespunzator si eficient de anumite persoane.

Asadar, in cele ce urmeaza vei afla care sunt cele mai intalnite mituri despre kinetoterapie, precum si adevarul din spatele acestora.

„Kinetoterapia inseamna, de fapt, masaj”

Atunci cand acest domeniu a inceput sa capete popularitate in Romania,  a aparut si acest mit. Fiind un domeniu de activitate nou pe atunci, multi au creat astfel de mituri pentru a se tine departe de o cariera in kinetoterapie, printre altele.

Astfel, primul mit aparut afirma faptul ca specialistii in kinetoterapie sunt, de fapt, maseuri cu acte in regula. Evident, acest lucru este cat se poate de neadevarat.

Desigur, masajul terapeutic este o parte componenta a kinetoterapiei, dar nu singura. Un specialist are rolul de a diagnostica o paleta foarte larga de afectiuni si de a pune la punct un plan complex de tratament si exercitii potrivit fiecarui pacient in parte, printre altele.

Apoi, masajul terapeutic este inclus doar in unul din cele patru tipuri de kinetoterapie recomandata pacientilor.

„Exercitiile de kinetoterapie pot fi facute oricand si oriunde”

Aproape fiecare sedinta de kinetoterapie implica realizarea anumitor exercitii specializate. Acestea au rol de recuperare medicala sau de mentinere a conditiei fizice actuale. Totusi, atunci cand kinetoterapeutul iti va recomanda exercitii pentru acasa, vei observa ca recomandarile acestuia sunt destul de diferite fata de activitatile intreprinse in centrul de kinetoterapie.

Pe scurt, exercitiile specializate pot fi realizate doar sub supravegherea medicului specialist. Acestea, realizate necorespunzator, prezinta riscul de a inrautati anumite afectiuni si chiar de a anula efectele sedintelor anterioare de kinetoterapie.

Prin urmare, nu poti evita prezenta la o sedinta de kinetoterapie, gandindu-te ca vei putea face exercitiile acasa, pe cont propriu.

„Specialistul kinetoterapeut este ca un antrenor personal”

Evident, kinetoterapeutii nu sunt antrenorii tai personali. Dupa caz, acestia au urmat fie facultatea de medicina, fie de sport – ambele prezentand o specializare de kinetoterapie.

Astfel, un kinetoterapeut format medical este pregatit pentru a trata pacientii cu boli cronice si degenerative, care necesita mai mult decat miscare si gestionarea corespunzatoare a stilului de viata. Apoi, kinetoterapeutii formati in cadrul facultatii de sport sunt specialisti in patologii sportive si pot evalua si trata corespunzator sportivii de performanta care au suferit accidentari sau care vor sa-si mentina conditia fizica in stare perfecta.

Kinetoterapia este un domeniu complex – exista patru tipuri principale de terapie, dar zeci, poate chiar sute de tipuri de tratament care iti pot fi recomandate pentru recuperare. Apoi, kinetoterapia poate fi realizata pentru recuperarea anumitor functii ale organismului, pentru imbunatatirea si mentinerea acestora, dar mai ales prevenirea riscului de dezvoltare a afectiunilor cronice.

Specialistii clinicii de recuperare medicala Atletico Kinetic sunt pregatiti sa-ti raspunda la orice intrebare ai avea despre kinetoterapie. O simpla vizita la Atletico Kinetic din Bucuresti iti va arata tot ce trebuie sa stii despre aceasta disciplina – de la consultatia initiala si pana la prima sedinta de tratament, vei vedea cat de complexa este kinetoterapia!

Previous post Ghidul de Supraviețuire pentru Iarnă – Echipându-ți Mașina cu Cele Mai Bune Anvelope
Next post Sfaturi de la profesorii cursurilor de limbi straine – cum scapi de procrastinare