Metode moderne de tratare a fibromului uterin

Metode moderne de tratare a fibromului uterin

Fibromul uterin este o patologie frecvent întâlnită, iar selecția metodei corecte de tratament este foarte importantă pentru binele pacientei. În ultimii ani, s-a pus accent pe embolizarea arterelor uterine ca fiind o metodă inovativă de tratament. Cu toate acestea, este vital să se înțeleagă nu doar beneficiile, ci și riscurile asociate embolizării fibroamelor uterine.

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin reprezintă o patologie tumorală necanceroasă comună are se poate dezvolta în interiorul uterului, la exteriorul acestuia, sau în peretele lui, având o incidență ridicată în randul populației feminine. Se estimează că aproximativ 75% dintre femei vor fi afectate de această condiție la un moment dat în viața lor. Adesea, această afecțiune este identificată întâmplător în timpul unui control de rutină în cabinetul medicului ginecolog.

Embolizarea arterelor uterine

Deși embolizarea este adesea considerată o procedură eficientă și sigură, experiența clinică sugerează altfel. Există numeroase riscuri legate de această metodă, unele dintre ele cu consecințe semnificative.

În unele cazuri, fibroamele mici, cu dimensiuni de 3-4 cm și fără simptome clinice evidente, sunt identificate în mod eronat ca sursa durerilor pelvine. Acest diagnostic incorect poate conduce la embolizare inutilă și expunerea pacientelor la potențiale riscuri.

De asemenea, există rapoarte care indică un impact negativ asupra fertilității, o problemă care ar putea fi deosebit de gravă pentru pacientele mai tinere.

După procedură, multe paciente raportează dureri, iar în unele situații fibroamele pot degenera, provocând calcifiere, dureri persistente și chiar necesitatea unei histerectomii ulterioare.

De asemenea, există o șansă semnificativă ca fibroamele să reapară după embolizare, anulând toate beneficiile procedurii.

Ultrasonografia focalizată de înaltă intensitate (HIFU) – o alternativă modernă

O metodă inovatoare și promițătoare de tratament pentru fibromul uterin este HIFU. Procedura utilizează ultrasunete concentrate pentru a produce căldură și a distruge țesutul tumoral, fără a afecta țesuturile înconjurătoare.

Tratamentul fibroamelor folosind ultrasonografia focalizată de înaltă intensitate (HIFU) reprezintă o abordare revoluționară în gestionarea acestei patologii. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale HIFU este natura sa non-invazivă; pacientele beneficiază de această intervenție fără a avea cicatrici, permițându-le să se întoarcă acasă în aceeași zi, eliminând astfel nevoia unei spitalizări prelungite. Aceasta este, într-adevăr, o veste bună pentru multe femei care sunt preocupate de recuperarea postoperatorie.

Din punct de vedere al siguranței, procedura HIFU a obținut aprobarea FDA, oferind astfel pacientelor încredere în eficacitatea și securitatea acestei metode. Mai mult, un studiu german a arătat că procedura are o rată de succes de 90%, ceea ce o plasează ca o alternativă solidă la alte forme de tratament.

Avantajul monitorizării în timp real, oferit de RMN, garantează nu doar eficacitatea tratamentului, dar și siguranța pacientei, deoarece medicii pot interveni cu precizie și pot evita orice complicații potențiale.

Un alt beneficiu semnificativ al HIFU este impactul său minim asupra fertilității. Spre deosebire de embolizarea arterelor uterine, HIFU nu prezintă riscuri privind compromiterea fertilității, ceea ce înseamnă că femeile care doresc să aibă copii în viitor pot face acest lucru fără preocupări.

În ceea ce privește efectele secundare, deși orice procedură medicală poate avea unele, cele asociate cu HIFU sunt adesea minore și trecătoare, asigurând astfel un confort maxim pacientelor.

Previous post Colectarea și Distrugerea Documentelor de Arhivă: O Industrie Esențială pentru Protejarea Confidențialității și a Mediului
Next post Importanța imagisticii în oncologie