De vreme ce rezultatele testelor de laborator determină aproximativ 75% din deciziile medicale, tehnicile de lucru, instrumentele și reactivii utilizați trebuie să fie în concordanță cu cele mai noi standarde de calitate, iar rezultatele sunt furnizate rapid pentru a sprijini opțiunile clinice de tratament. Site-ul natisan.ro oferă răspunsul tuturor întrebărilor.
Dacă poți ajunge la laboratorul de analize cu un bilet de trimitere, alege laboratorul de analize Natisan deoarece această clinică are un contract cu CJAS Argeș, sunt realizate analize medicale pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în limita fondurilor disponibile.
În continuarea articolului, poți citi mai multe despre importanța analizelor anuale
● Cât de important poate fi setul de analize uzual?
Scopul setului de analize uzuale este de a evalua funcțiile vitale ale organismului. Fiecare test individual oferă informații cu privire la diferite organe și activitatea acestora. Datorită rezultatelor, medicul poate identifica potențialele probleme de sănătate, dacă parametrii depășesc valorile normale.
● Ce analize trebuie efectuate cel puțin o dată pe an?
Deoarece organismul își pierde rezistența în fața atacurilor interne și externe pe măsură ce îmbătrânește, efectuarea analizelor medicale cel puțin o dată pe an ar trebui să devină un obicei care să ne urmeze toată viața. Prin urmare, se urmăresc: nivelul colesterolului, al glicemiei, enzimele hepatice, valoarea INR-ului, ureei serice, creatininei și al acidului uric. De asemenea este recomandată o hemoleucogramă completă și o ionogramă. Numai așa putem preveni o serie de boli!
● Ce greșeli pot afecta rezultatele testelor medicale?
Rezultatele pot fi afectate de erori aparent minore, precum abuzul de alimente sau administrarea de medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale. Se pare că o singură mișcare greșită a brațului poate duce la o măsurătoare greșită a presiunii arteriale.
Conform unui studiu publicat în Analele Medicinei Interne, schimbarea poziției brațului din partea lateral-frontală (poziția corectă) prin întinderea brațului în față poate reduce presiunea arterială reală cu până la 10%. Aceasta este o reducere suficient de mare încât interpretarea riscului de boli cardiace să fie plasată într-o categorie diferită de cea corectă.
● Ce trebuie să eviți înainte de a face o analiză a sângelui?
Medicii solicită analize de sânge cu scopul de a evalua starea generală de sănătate a pacientului și pentru a stabili un diagnostic. Evită următoarele greșeli frecvente dacă dorești să obții rezultate valide:
– Consumul alimentelor. Rezultatele probelor de laborator vor fi compromise dacă mâncarea este consumată cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sânge.
– Administrarea medicamentelor. Rezultatele probelor de sânge pot fi afectate de anumite substanțe (anticoncepționalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele reglatoare ale presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele).
– Disconfortul fizic. Analizele de sânge vor arăta un nivel scăzut al HDL-ului și un nivel crescut al trigliceridelor într-o perioadă de stres fizic, grație unei boli acute sau unei infecții.
– Consumul de băuturi alcoolice. Cu 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sânge, este permis doar consumul de apă, pentru a măsura nivelurile de glucoză și lipide.
– Exercițiile regulate. Cu 8 ore înainte de analizele de sânge, este interzisă orice formă de activitate fizică (poate afecta nivelul real de glucoză din sânge).
– Fumatul este complet interzis cu cel puțin 14 ore înainte de testul de sânge (substanțele nocive din țigarete ajung rapid în sânge).
– Este interzis consumul suplimentelor din plante, vitamine și minerale (în cazul măsurării nivelului de plumb din sânge).
Laboratorul este în prezent un partener de încredere, mereu în slujba pacienților. Acest lucru se datorează tehnologiei performante, investițiilor masive în reactivi cu marca CE și respectării Ghidurilor de bună practică și Standardelor internaționale.
Sursa foto: freepik.com